Το καλοκαίρι ημερολογιακά μπορεί να τελείωσε, αν το μετρήσει κάποιος με την έννοια των εποχών που μαθαίναμε στο δημοτικό. Βέβαια εμείς εδώ στην Ελλάδα ξέρουμε ότι το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ, η τέλος πάντων κάνει μια παύση για 3-4 μήνες και μετά επανέρχεται.

Αυτό που μας έμεινε φέτος ήταν η «εμμονή» των βορείων ανέμων που κυριάρχησαν και σήκωσαν το Αιγαίο κυριολεκτικά στον αέρα. Εμείς, το βιώσαμε και το βιώνουμε ακόμα, καθώς δύο μεγάλα event μας, το 5ο Kitesurf Festival  και το Treehouse challenge, που πραγματοποιούνται στο Δρέπανο Αχαΐας, πηγαινοέρχονται στις αναβολές από τα τέλη Μαΐου και ακόμα δεν έχει βρεθεί μια ημερομηνία με  ικανοποιητική πρόγνωση. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε για τους λιγότερο γνώστες του spot, ότι με ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο, οι δυτικοί άνεμοι που «δουλεύει» το Δρέπανο, εξαφανίζονται και το spot δεν αποδίδει τα καλύτερά του …

Τα μελτέμια και γενικά οι ισχυροί βοριάδες, είχαν πολύ καιρό να κάνουν τόσο αισθητή παρουσία ή μάλλον να το πούμε αλλιώς είχαμε πολλά χρόνια να μετρήσουμε τόσους λίγους δυτικούς στην περιοχή της βόρειας Πελοποννήσου.

Από την μία χαιρόμαστε απίστευτα γιατί έγινε πραγματικά πολύ surf, kitesurf, windsurf και πολλά downwind SUP sessions στο Αιγαίο και στις ανατολικές παραλίες της Αττικής, από την άλλη όμως χάσαμε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς το καλοκαίρι – το Δρέπανο και μαζί άρχισαν και οι αναβολές των event.

Στο μυαλό του καθενός, έχουν συλλεχθεί διάφορα στατιστικά για το φετινό καλοκαίρι, όμως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κατά κόσμο METEO.GR, ήρθε να ανακοινώσει πρόσφατα κάποια πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά σχετικά με το θέμα των βοριάδων και επειδή το ΕΑΑ είναι ένα από τους πιο αξιόπιστους οργανισμούς προγνώσεων, είπαμε να τα μοιραστούμε μαζί σας.

Αυτό που ανακοίνωσε το ΕΑΑ είναι ότι ο αριθμός με ισχυρούς βόρειους ανέμους στο Αιγαίο (ριπές >50 km/h στο σταθμό του ΕΑΑ στην Τήνο-Δημαρχείο)  το καλοκαίρι του 2016 ήταν ο υψηλότερος της τελευταίας οκταετίας, όπως φαίνεται στον πίνακα κάτω.

meltemia_tinos2016

Ως κριτήριο για την κατάταξη τέθηκε το όριο των 50 ως μέγιστη ριπή ανέμου. Στο σύνολο των 62 ημερών της χρονικής περιόδου 1ης Ιουλίου ως 31 Αυγούστου.

Τα οκτώ τελευταία έτη ο αριθμός των ημερών με ισχυρούς βόρειους ανέμους κυμαινόταν από 42% ως 76% των ημερών. Το καλοκαίρι του 2016 το ποσοστό ημερών με ισχυρούς βόρειους ανέμους ήταν 76% κατατάσσοντας το πρώτο στη συχνότητα εμφάνισης ισχυρών βοριάδων μέσα στην οκταετία 2009-2016.

Αυτό το ρεκόρ δεν έχει καμία αρνητική ερμηνεία. Όταν φυσάει και έχει κύμα είναι καλοδεχούμενο όπου και να είναι, όσο και να είναι… Άλλωστε όλοι οι αθλητές των Water Board Sports ζουν με τις προγνώσεις και τα χιλιόμετρα είναι δεδομένα…

Εμείς θα κλείσουμε αυτό το άρθρο λέγοντας ότι μάλλον, ήρθε η ώρα που θα αλλάξουν τα συστήματα και ήδη οι πρώτοι νοτιάδες και δυτικοί αρχίζουν να ξεπροβάλλουν σιγά σιγά…

Μείνετε συντονισμένοι γιατί μάλλον  η βόρεια Πελοπόννησος και Δυτική Ελλάδα θα αρχίσουν να ξαναμπαίνουν στο χάρτη με συνθήκες γνώριμες και δυνατά event!

Πηγή στατιστικών:Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) & METEO.GR

Cover photo: Laguna Beach Park | Naxos / Rider: Alex Prapas