Η τρίτη έκδοση του MSC έμελλε να είναι και η καλύτερη από πλευράς συνθηκών, αφού το «Κάστρο γέμισε νερό», όπως είπαν οι locals και τα set που έμπαιναν στο line up ήταν well over head high.

Το πολυπόθητο call των αγώνων, αντικειμενικά άργησε πολύ. Με ένα διάστημα πολλών μηνών που μεσολάβησε από τα trials, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό στη ροή της διοργάνωσης. Οι προγνώσεις του 2017 δεν άφησαν περιθώρια για την πραγματοποίηση των αγώνων καθώς πέρασαν συστήματα που είτε ήταν μικρά σε διάρκεια, είτε είχαν μικρό κύμα.

Είναι εξαιρετικά πολλές οι παράμετροι για έναν αγώνα surf στην Ελλάδα και δεν φτάνει μόνο ένα καλό ύψος κύματος και μια ικανοποιητική περίοδος. Πρέπει να συντονιστούν πολλές κρατικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, κριτές, αθλητές και όλα αυτά  πραγματικά την τελευταία στιγμή – όταν ο καιρός δώσει την τελική έγκριση.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε στην καταλυτική βοήθεια και την υποστήριξη που είχαμε από τα Λιμεναρχεία Ηγουμενίτσας και Πάργας, τον Δήμο Πάργας, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών Ιωαννίνων και το Κέντρο Υγείας Πάργας που μας στήριξαν όλο αυτό το διάστημα μέχρι την ημέρα των αγώνων.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ όμως πρέπει να δοθεί και στους χορηγούς μας όμως, οι οποίοι έδειξαν τεράστια κατανόηση και απέδειξαν και οι ίδιοι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για αυτούς τους αγώνες και κατ’ επέκταση για τους αθλητές και το άθλημα.

Ειδικότερα, το Frulite OnThego, που από την αρχή αυτής της σειράς των αγώνων στηρίζει αυτή την διοργάνωση ως μεγάλος χορηγός, την Shop & Trade με τα σήματα Volcom και Quiksilver, την VIOLEX με την BIC Sport & BIC Surf, την SOOK Board Family με την Afends και Rhythm, τη Sony Hellas με την Sony Action Cam, την Avance Western Greece, και τα Blue Bay Suites & Mesonettes.  O καθένας και με τον τρόπο του βοήθησε στο να γίνει πραγματικότητα αυτός ο τελικός και να κλείσει ένας κύκλος.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο πρώτο call, και όπως ήταν αναμενόμενο είχαμε πολλές ανακατατάξεις στην τελική λίστα των αθλητών. Μετρήσαμε πολλές σημαντικές απώλειες από αθλητές, με κυριότερη την αισθητή απουσία  του local hero Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και των υπόλοιπών πρώτων του βάθρου του 1ου MSC και των trials του 2ου MSC, όπως του Αλέξανδρου Παππά, του Παύλου Χειλαδάκη, του Βασίλη Μίσσα, του Νίκου Καλατζάκη, του Ηλία Αντωνόπουλου και πολλών άλλων παιδιών που δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στον τελικό λόγω τραυματισμών ή υποχρεώσεων. Απώλειες είχαμε επίσης λόγω υποχρεώσεων και στις γυναικείες συμμετοχές, από τις Ελισάβετ Μαυράκη και Αργυρώ Πορή, που σίγουρα η παρουσία τους στους προηγούμενους αγώνες, αποδεικνύει πως και στην Ελλάδα, το αγωνιστικό surf δεν είναι μόνο αντρική υπόθεση.

Μεγάλη ήταν επίσης και η απουσία του Δημήτρη Τσελένη, της φωνής του MSC που και αυτός λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν κατάφερε να βρεθεί πίσω από το μικρόφωνο του MSC, αλλά και ο φακός της local φωτογράφου Albena Todorova.

Μετά από αυτά τα πρώτα εισαγωγικά, ήρθε η ώρα δούμε την αθλητική ανασκόπηση του αγώνα, όπως αρμόζει σε ένα τόσο δυνατό αγώνα για όλους όσους δεν μπόρεσαν να τον παρακολουθήσουν από κοντά.

Το πρώτο φως στη παραλία του Βάλτου έδειξε πολύ φτωχές συνθήκες. Με κάποιο παλμό να υπάρχει στον ορίζοντα, οι 24 αθλητές – όλοι αισιόδοξοι και ανυπόμονοι να ξεκινήσει το contest – άρχισαν να μαζεύονται στο χώρο των αγώνων που είχε διαμορφωθεί από την προηγουμένη μέρα ειδικά για το contest.

Μετά τις αρχικές ετοιμασίες, το check in και αφού κάποιοι είχαν ήδη πάρει τα πρώτα κύματα που άρχισαν να μπαίνουν στη παραλία, έγινε το surfers meeting από τον Contest Director Νίκο Αθανασίου και τους κριτές Dave Reed, Μανώλη Κατσαράκη και Σταύρο Αργυρό με όλες τις αναλυτικές οδηγίες για το πως θα τρέξει το format, επεξήγηση των κανόνων και της προκήρυξης και απαντήσεις στα ερωτήματα των αθλητών.

Οι συνθήκες μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν ικανοποιητικές για contest, οπότε δόθηκε μια ώρα αναβολή αφού όπως είχε αναφερθεί από το site αλλά και ρητά στο meeting, ο στόχος της διοργάνωσης ήταν να πετύχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Ο Dave Reed και ο Νίκος Αθανασίου εξέταζαν συνεχώς το line up και τις συνθήκες σε σχέση με το πόση ώρα θέλει το contest για να τρέξει και πόσο θα ήταν δίκαιο το heat duration, έτσι ώστε να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες για να βαθμολογηθούν.

Όταν εξαντλήθηκαν τα όρια και οι συνθήκες, που είχαν αργήσει να εμφανιστούν βάσει της πρόγνωσης , το contest ξεκίνησε με 30 λεπτά heat duration και το ρίσκο να νυχτώσει πριν ολοκληρωθούν οι αγώνες …

Τα πρώτα 3 heat έγιναν με συνθήκες παρόμοιες με τα προηγούμενα contest, με τα φαβορί να επιβάλλονται μέσω φτωχών scores, ενώ από το 4ο heat το Κάστρο άναψε και δεν σταμάτησε μέχρι να νυχτώσει προκαλώντας αθλητές αλλά και κριτές.

Round 1 / Heat 1

Το πρώτο heat ήταν καθαρή υπόθεση του Νίκου Πλυτά που ακόμα και με την παρεμπόδιση από τον Μηλιώνη, που υπέπεσε σε 3 interference (2 από τα οποία στον Πλυτά), κατάφερε να βρει τα κύματα και να κερδίσει το heat μπροστά από τον local Μάριο Ζερέ, ενώ ο Δομίνικος Μπάτσιος δεν εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες.

Άσπρο: ΖΕΡΕ | Κόκκινο: ΜΠΑΤΣΙΟΣ | Κίτρινο: ΠΛΥΤΑΣ | Μαύρο: ΜΗΛΙΩΝΗΣ

Round 1 / Heat 2

Το δεύτερο heat ήταν πιο κοντινό με εναλλαγές στο προβάδισμα και τον Αχιλλέα Δαλαβίκα να αποδεικνύει ότι η απουσία του από το 1ο contest ήταν σημαντική. Tη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Rick Κρυστάλλης, που συνέχισε από εκεί που άφησε το προηγούμενο contest. Ο Ρογοκένης πάλεψε και ήταν κοντά για την πρόκριση αλλά δεν τα κατάφερε να προσαρμοστεί σε αγωνιστικές συνθήκες. Την τελευταία θέση κατέλαβε ο Καγκιούζης με λίγα κύματα.

Άσπρο: ΚΑΓΚΙΟΥΖΗΣ | Κόκκινο: ΔΑΛΑΒΙΚΑΣ | Κίτρινο: ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ | Μαύρο: ΡΟΓΟΚΕΝΗΣ

Round 1 / Heat 3

Το επόμενο heat είχε τον νικητή των trials και spot favorite Λουκά Κατσένη ο οποίος κυριάρχησε και με πολλά κύματα άλλα και εντυπωσιακές στροφές. Ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, όπως και ο Κατσένης, εκμεταλλεύτηκε τα πιο μικρά και inside κύματα και πήρε το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο. Στη τρίτη θέση ένα ταλέντο από την Πάργα ο μικρός Τεό Κόκκορης πήρε το βάπτισμα του πυρός και έδειξε ότι έχει λαμπρό μέλλον με διαφορά 1,5 βαθμών από τη δεύτερη θέση, ενώ ο Ρείσης από τα trials δεν απείλησε.

Άσπρο: ΚΑΤΣΕΝΗΣ | Κόκκινο: ΚΟΚΚΟΡΗΣ | Κίτρινο: ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ | Μαύρο: ΡΕΙΣΗΣ

Round 1 / Heat 4

Με την έναρξη του 4ου heat  τα πράγματα σοβάρεψαν αρκετά και τα σετ που έμπαιναν στο κάστρο άρχισαν να χρίζουν περαιτέρω προσοχής από του αθλητές και οι παράγοντες που έπαιζαν ρόλο στα αποτελέσματα άλλαξαν άρδην. Αντοχή, επιλογή κύματος, ανάσες και σίγουρα περισσότερο κολύμπι για τους αθλητές, ήταν μερικά από τα στοιχεία που έκριναν τα αποτελέσματα.

Εδώ ο Κοντός με τον Soracco έδωσαν μάχη, με τον πρώτο να επιβάλλεται με το καλύτερο κύμα του heat και τον Soracco να μην τελειώνει τα κύματα σωστά, έχοντας όμως ωραίο flow στην αρχή τους. Οι 2 μικρότεροι του heat πάλεψαν μεταξύ τους για τις υπόλοιπες 2 θέσεις και ο Ζακαδούλας, με πιο ασφαλείς επιλογές, κατάφερε να επιβληθεί του Pavikj οποίος δεν εκμεταλλεύτηκε τη γνώση του στο spot.

Άσπρο: SORACCO | Κόκκινο: ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑΣ | Κίτρινο: ΚΟΝΤΟΣ | Μαύρο: PAVIKJ

Round 1 / Heat 5

Στο προτελευταίο Heat, ο εκ Κρήτης ορμώμενος Κώστας Κωστόπουλος έκλεψε την παράσταση δείχνοντας ότι απολαμβάνει τα μεγαλύτερα κύματα και χάρισε πολύ εντυπωσιακές εικόνες, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Κουρκουλή που με μικρή διαφορά κάτω του ενός βαθμού από τον Μαυρίδη και τον Άκη Γεραλέξη, αναζητούσε τα πιο μεγάλα σετ όταν είχε προτεραιότητα και έπαιζε με τα μικρά όταν δεν είχε.

Άσπρο: ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ | Κόκκινο: Α. ΓΕΡΑΛΕΞΗΣ | Κίτρινο: ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ | Μαύρο: ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Round 1 / Heat 6

Η ολοκλήρωση του πρώτου γύρου είχε ήδη φέρει απίστευτα κύματα και είχε ανάψει τα αίματα με τους αθλητές να υποπίπτουν σε λάθη και ποινές interference είτε ηθελημένα είτε όχι.

Το τελευταίο heat είχε 2 και μάλιστα στους 3 αθλητές που προκρίθηκαν, με τον Κωνσταντίνου να ξεκινάει με non prioroty interference μόλις στο πρώτο του κύμα και τον Κωστή Γεραλέξη προς το τέλος του heat σε priority interference. Βέβαια οι επιδόσεις και των 2 ήταν αρκετές ώστε να μην χάσουν την πρόκριση από τους Τσαπέκη και Αθανασόπουλο.

Άσπρο: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ | Κόκκινο: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ | Κίτρινο: Κ. ΓΕΡΑΛΕΞΗΣ | Μαύρο: ΤΣΑΠΕΚΗΣ

Οι συνθήκες ήταν πια αρκετές για να μειωθεί το heat duration και έτσι ο δεύτερος γύρος ξεκίνησε με Heat των 25 λεπτών, η πίεση όμως είχε παραμείνει και οι αθλητές συνέχισαν να πέφτουν σε interference με το πρώτο heat να μετράει 3.

Round 2 / Heat 1

Ένα από τα φαβορί, ο Νικόλας Πλυτάς, μόλις στο 2ο του κύμα έκανε φάουλ και έφερε τον εαυτό του στη δύσκολη κατάσταση να προκριθεί με ένα μόλις κύμα, κάτι το οποίο κατάφερε με το ταλέντο που τον διακατέχει αλλά σίγουρα φαινόταν ότι η μέρα δεν τον πήγαινε πολύ όσον αφορά τις ποινές. Ο δεύτερος αθλητής που υπέπεσε σε interference και μάλιστα σε 2 θέτοντας τον εαυτό του εκτός του Heat, ήταν ο Rick Κρυστάλλης που δεν συγχρονίστηκε με το priority.  Ο Αχιλλέας Δαλαβίκας έκανε την έκπληξη σε αυτό το heat και με σταθερότητα και όχι πολύ ρίσκο, πήρε άνετα την πρόκριση στους ημιτελικούς προκαλώντας πανηγυρισμούς στην τοπική κοινότητα. Ο 4ος του heat Μάριος Ζερέ δεν κατάφερε να απειλήσει για μια θέση στους Ημιτελικούς.

Άσπρο: ΔΑΛΑΒΙΚΑΣ | Κόκκινο: ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ | Κίτρινο: ΠΛΥΤΑΣ | Μαύρο: ΖΕΡΕ

Round 2 / Heat 2

Το επόμενο heat ήταν ίσως το πιο κοντινό του contest με 0,3 βαθμούς διαφορά από τον 1ο στον 2ο και το ίδιο από τον 3ο στον 4ο με τους Κατσένη και Soracco να προκρίνονται απέναντι στους  Χατζόπουλο και Κόντο. Ο Κόντος έπαιζε με τα πιο μικρά και inside κύματα και αρχικά είχε το προβάδισμα αλλά ο Soraccο, με 2 μεγάλα σετ κατάφερε να περάσει και να δείξει ότι είναι αρκετά επικίνδυνος.

Άσπρο: ΚΟΝΤΟΣ | Κόκκινο: SORACCO | Κίτρινο: ΚΑΤΣΕΝΗΣ | Μαύρο: ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Round 2 / Heat 3

Μια ανάσα πριν τους Ημιτελικούς και το παρτυ των interference συνεχίστηκε αυτή τη φορά από τον Κωστόπουλο που έπεσε στην παγίδα του πολύ καλά διαβασμένου Κουρκουλή και μόλις στα πρώτα 5 λεπτά του heat έχασε την ευκαιρία να βαθμολογηθεί σε 2 κύματα. Ο Κουρκουλής εκμεταλλεύτηκε την  ευκαιρία και πήρε την πρόκριση μαζί με τον Κωνσταντίνου, που δεν ρίσκαρε και περίμενε τα κύματα που ήθελε, τα οποία του έδωσαν τις ευκαιρίες για σκοράρισμα. Ο Κ. Γεραλέξης έμεινε λίγο πίσω, μόλις 0,4, περιμένοντας πιο μεγάλα σετ λίγο πιο έξω από το line up.

Άσπρο: Κ. ΓΕΡΑΛΕΞΗΣ | Κόκκινο: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ | Κίτρινο: ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ | Μαύρο: ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ

Semifinals / Heat 1

Η πρώτη 3αδα των Ημιτελικών είχε τους Πλυτά, Sorraco και Δαλαβίκα με τον Πλυτά να πατάει πιο σταθερά στα πόδια του και να μην αφήνει περιθώρια για την πρώτη θέση.  H μάχη για την πρόκριση στον τελικό μεταφέρθηκε στους άλλους δύο με πολύ κοντινά scores και κύματα.  O Δαλαβίκας κατάφερε οριακά να κερδίσει τη θέση του στον τελικό με προβάδισμα μόλις 0,17, ενώ ο Soracco στο τελευταίο του κύμα δεν κατάφερε να προκριθεί.

Άσπρο: ΠΛΥΤΑΣ | Κίτρινο: ΔΑΛΑΒΙΚΑΣ | Μαύρο: SORACCO

Semifinals / Heat 2

Οι αθλητές είχαν περάσει ήδη αρκετές ώρες στο νερό και μαζί με τις συνθήκες που ήταν απαιτητικές, μεγάλο ρόλο έπαιξε και η κούραση που πλέον αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στον δεύτερο ημιτελικό. Ο Κωνσταντίνου δεν είχε πια τις δυνάμεις να απειλήσει τους Κουρκουλή και Κατσένη. Ο Κατσένης συνέχισε μια παράδοση από το 1o Msc με τα περισσότερα κύματα του contest στον ημιτελικό με πάνω από 15 κύματα κάτι που πριν 2 χρόνια είχε κάνει ο Χατζόπουλος.  Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το highest scoring όλου του event, με βαθμολογία 8/10 που του έδωσε και το Best Wave Prize – ένα σανίδι surf, ευγενική χορηγία από την ΒIC Sport (SUPER-FROG 6’0″ Hydro Fish SF).

Άσπρο: ΚΑΤΣΕΝΗΣ| Κίτρινο: ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ| Μαύρο: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Μετά τους ημιτελικούς, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους αθλητές που θα λάμβαναν μέρος στο τελικό και τον contest Director και αποφασίστηκαν τα 35 λεπτά ως διάρκεια heat. Θα ήταν ένας τελικός που θα τελείωνε μαζί με το φως της ημέρας!

Finals

O τελικός ξεκίνησε στις 18:00 και με το καλήμερα ο Πλυτάς έκανε τις προθέσεις του γνωστές με ένα πολύ καλό κύμα στο πρώτο exchange, το οποίο βαθμολογήθηκε από τους κριτές στα ανώτερα όρια του contest και μετά από τα πρώτα heat που δεν του είχαν βγει, έβαλε τις βάσεις για την νίκη του.

Στο δεύτερο exchange είχαμε interference από τον Κατσένη στον Κουρκουλή που έκοψε τα φτερά του Κατσένη και σαν να μην έφτανε αυτό, στο επόμενο ακριβώς κύμα του κόπηκε το leash. Δύο περιστατικά που του στοίχησαν σίγουρα και στο ψυχολογικό κομμάτι.

Ο Πλυτάς δεν άργησε να βρει ένα back up score και η προσοχή στράφηκε στους Κουρκουλή και Δαλαβίκα, με τον Κουρκουλή να περιμένει υπομονετικά και λόγω κούρασης τα σετ που είχε προτεραιότητα για να σκοράρει και τον Δαλαβίκα να συνεχίζει στο τέμπο που τον έφερε στο τελικό.

Η διαφορά τους κρίθηκε κάτω από ένα βαθμό με τον Κουρκουλή να επιλέγει μόνο 4 κύματα και να ρισκάρει για score ενώ ο Δαλαβίκας κυνήγησε τα διπλάσια κύματα αλλά χωρίς όμως τόσο ρίσκο.

Ο Κατσένης δεν κατάφερε να αποδώσει στα δικά του standards και αρκέστηκε στην 4η θέση.

Άσπρο: ΚΑΤΣΕΝΗΣ | Κόκκινο: ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ| Κίτρινο: ΠΛΥΤΑΣ| Μαύρο: ΔΑΛΑΒΙΚΑΣ

Τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • 1st Νικόλας Πλυτας
  • 2nd Κωνσταντίνος Κουρκουλής
  • 3rd Αχχιλέας Δαλαβίκας
  • 4th Λουκάς Κατσένης
(Τα αναλυτικά scores των αθλητών θα αναρτηθούν προσεχώς στο website της διοργάνωσης)

Αμέσως μετά την λήξη του contest έγιναν οι απονομές για τις πρώτες θέσεις καθώς και το βραβείο του καλύτερου κύματος.

Με αυτό το contest κλείνει ένας όμορφος κύκλος και ολοκληρώνεται μια σειρά τριών event στην περιοχή της Πάργας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έθεσαν τις βάσεις στο Ελληνικό αγωνιστικό surf και ελπίζουμε αυτές να εξελιχθούν μόνο προς το καλύτερο, αφού σε καθένα από αυτά φάνηκε ότι όλοι αθλητές, διοργανωτές και θεατές έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε.

Εις το επανιδείν.

(Την αθλητική ανασκόπηση επιμελήθηκε ο constest director του αγώνα – Νίκος Αθανασίου)