Η αγωνιστική χρονιά του ελληνικού SUP ετοιμάζεται να ξεκινήσει και λίγο πριν, έφτασε η ώρα του Epic SUP Crossings, ένα event που θα ανεβάσει το επίπεδο θέασης και αλληλεπίδρασης για οποιονδήποτε επιθυμεί να το παρακολουθήσει από μακριά.

Οι αγώνες με SUP σε μεγάλες αποστάσεις, αν και είναι δύσκολο να τους παρακολουθήσει κανείς από τη στεριά και να μπει στο ρυθμό και το μομέντουμ των αθλητών, είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί για το κοινό και αρκετά challenging για τους αθλητές. Εδώ έρχεται η τεχνολογία και το μεράκι κάποιων ανθρώπων έτσι ώστε να παρουσιάσουν κάτι που θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς θεατές και να μπορέσουν  να παρακολουθήσουν το event από μακρυά.

Η ιδέα δεν είναι πρωτόγνωρη καθώς στο εξωτερικό είναι ήδη διαδεδομένη η πραγματικού χρόνου παρακολούθηση των αθλητών τόσο σε αθλήματα μηχανοκίνητα, αγώνες ιστιοπλοΐας, τρεξίματος αλλά και τελευταία και σε μεγάλους αγώνες SUP.

Για το συγκεκριμένο event που είναι μια διαδρομή 20 χλμ από το Αρκούδι Κυλλήνης στο Παλούκι Αμαλιάδας, οι αθλητές θα εκμεταλλευτούν τον άνεμο και τον κυματισμό της θάλασσας για να διανύσουν την απόσταση κωπηλατώντας όρθιοι, ενώ θα εξοπλιστούν με ειδικά συστήματα εντοπισμού, τα οποία θα μεταδίδουν ζωντανά τις θέσεις τους με Live GPS Tracking στο ειδικά διαμορφωμένο microsite του event.

Για το WBSF, η ιδέα εφαρμογής του live GPS tracking, ξεκίνησε σαν μια απαραίτητη ανάγκη για να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια του αγώνα οι αθλητές σε πραγματικό χρόνο ώστε να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή η διοργανωτική ομάδα για την πορεία τους, δεδομένης της μεγάλης απόστασης πλεύσης.

Κατά την προετοιμασία του event και μετά από διαδοχικές δοκιμές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με πλήθος αθλητών, τους οποίους και ευχαριστούμε, αποφασίσαμε να παρέχουμε την εφαρμογή παρακολούθησης και στους διαδικτυακούς χρήστες, ως μια πρώτη beta έκδοση. 

gps-tracking-offline

Όπως γίνεται και στον μεγαλύτερο τέτοιου είδους αγώνα στον κόσμο (Molokai2Oahu), έτσι και για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν το event  μέσα από το ειδικά διαμορφωμένο application  και να ενημερώνονται για τη θέση του κάθε συμμετέχοντα, την ταχύτητα, την γραμμή πλεύσης  που έχει επιλέξει αλλά και την απόσταση που υπολείπεται για να τερματίσει, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών και μια εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος.

Επίσης ο θεατής θα μπορεί να επιλέξει να παρακολουθεί γραφήματα για τις επιδόσεις ενός ή περισσοτέρων αθλητών, τις πληροφορίες του Profile τους -όπως έχουν καταχωρηθεί στο website της διοργάνωσης- ανάμεσα στις οποίες είναι και η επιλογή του εξοπλισμού για τη συγκεκριμένη διαδρομή. Ακόμα και μετά το τέλος του event όποιος επιθυμεί θα μπορεί να ξαναζήσει τη διαδρομή στιγμή προς στιγμή πάνω στο χάρτη, μαζί με επιπρόσθετες στατιστικές πληροφορίες.

Σίγουρα λόγω της γεωγραφικής θέσης και διάστασης του event, η χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων  θα κάνουν πολύ πιο εύκολο και διασκεδαστικό να το παρακολουθεί κανείς!