Στο recap article των προκριματικών και συγκεκριμένα στον 2ο ημιτελικό μιλήσαμε ένα «αγκάθι». (Αν δεν το έχετε διαβάσει, κάντε κλικ εδώ).

Το «αγκάθι» λοιπόν, ήταν το κατά πόσο τελικά ήταν σωστή η απόφασή μας να μην εφαρμόσουμε την διαδικασία των priority box στους προκριματικούς. Για την ιστορία, στο 1st Mediterranean Contest οι ξένοι κριτές που ανέλαβαν την κρίση των αγώνων, μας είχαν συστήσει να μην εφαρμόσουμε τα prioriry boxes γιατί αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία απαιτεί μεγάλη γνώση από την ομάδα της διοργάνωσης και πολύ περισσότερο από τους ίδιους τους αθλητές. Εμείς, τότε επιμείναμε και το εφαρμόσαμε και η αλήθεια είναι ότι δεν το μετανιώσαμε ούτε μια στιγμή γιατί όλα κύλησαν πολύ ομαλά και χωρίς αμφιλεγόμενες στιγμές.

Στα trials όμως αποφασίσαμε να μην το εφαρμόσουμε και να ακολουθήσουμε τους κανόνες προτεραιότητας του line up. Κάτι που είναι ιδιαίτερα απλό, εφαρμόζεται κατά κόρον στα περισσότερα trials του εξωτερικού που όμως, τελικά όπως αποδείχτηκε, απαιτεί περισσότερη εμπειρία κυρίως από τους αθλητές, όσον αφορά την αγωνιστική τακτική που θα ακολουθήσουν.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ως διοργάνωση, ότι το ρίσκο που πήραμε για το σύστημα προτεραιοτήτων στους προκριματικούς, δεν απέδωσε και τελικά έπρεπε να εφαρμοστούν οι προτεραιότητες, όπως εφαρμόστηκαν στο 1st Mediterranean Surf Contest με το priority box.

msc-wbsf-IMG_7198

Σε point break spots και ειδικά με την μικρή αγωνιστική εμπειρία μεγάλου μέρους των αθλητών, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα η μη τήρηση ενός αυστηρού και ξεκάθαρου συστήματος προτεραιοτήτων με κανόνες που οριοθετούν την στρατηγική των αθλητών και βοηθούν τους σχετικά πιο άπειρους για μια δίκαιη κατανομή κυμάτων.

Η εφαρμογή του lineup priority στο Κάστρο τελικά φαίνεται να «ωφέλησε» έμπειρους και «επιθετικούς» αθλητές ενώ ενδεχομένως δεν βοήθησε πιο μετριοπαθείς ή άπειρους αθλητές που δεν κατάφεραν ή δεν επέλεξαν να στηθούν στο κύμα με κάποια στρατηγική απέναντι σε αθλητές που το έκαναν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε ευγενής άμιλλα και συνεννόηση μεταξύ αθλητών και αν κάποιες φορές έλλειπε, εκτιμούμε ότι ήταν ακούσια. Οι αγώνες είναι αγώνες και σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όλα όσα βρίσκονται μέσα στους κανόνες. επιτρέπονται.

Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις interfierence που παρουσιάστηκαν, οι κριτές αποφάσισαν με την κρίση τους την βαρύτητα αυτών, κατά την γνώμη μας δίκαια, κάτι που μάλλον δεν είναι εύκολο ακόμα να αφομοιωθεί στην ελληνική πραγματικότητα δημιουργώντας τις συνθήκες για συζήτηση μεταξύ αθλητών και διοργάνωσης και βάσει προσωπικών και υποκειμενικών απόψεων.

Η εφαρμογή του priority box θα έφερνε μια «επιβεβλημένη δικαιοσύνη» στην επιλογή κυμάτων, θα ισορροπούσε σχετικά ισότιμα τις προσπάθειες των αθλητών μέσα στα heat, ανεξάρτητα το επίπεδό τους και πραγματικά για εμάς αυτό είναι το ζητούμενο, τουλάχιστον για τώρα… 

Τα αποτελέσματα των trials ήταν άκρως αντικειμενικά και δίκαια, πάντα βάσει των εκτιμήσεων των κριτών μας και είμαστε πεπεισμένοι πως το γενικό αποτέλεσμα δεν επηρεάστηκε από το σύστημα προτεραιοτήτων που εφαρμόστηκε καθώς όλοι οι αθλητές αξιοποίησαν πλήθως κυμάτων στα heat τους. Αυτή την στιγμή, θεωρούμε ότι το ελληνικό αγωνιστικό surf για να μπορέσει να εξελιχθεί και να αποκτήσουν όλοι οι αθλητές το ανταγωνιστικό πνεύμα, θέλει χρόνο, πολλούς αγώνες και εμπειρία τόσο από αθλητές, όσο και από εμάς τους διοργανωτές.

Σε αυτή την φάση, σκοπός δεν είναι να πούμε ότι είχαμε δίκιο ή άδικο. Για εμάς, στόχος είναι να βοηθήσουμε, με όποιον τρόπο, την ανάπτυξη του αγωνιστικού surf, να ακούσουμε τους αθλητές και να προσπαθήσουμε, διατηρώντας πάντα ψηλά τα standard, να χτίσουμε σιγά σιγά τις συνθήκες που θα επιτρέψουν να λέμε ότι έχουν αγώνες surf στην Ελλάδα. 

Μετά από την λήξη των αγώνων μιλήσαμε αρκετά με έμπειρους και πολύ καλούς αθλητές που μας τίμησαν με την παρουσία τους για αυτό το γεγονός και πραγματικά αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες που αφενός ήταν εκεί να τρέξουν και να στηρίξουν τους αγώνες και αφετέρου και κατόπιν των αγώνων, να αφιερώσουν χρόνο και να μας μεταφέρουν τη γνώμη και τις παρατηρήσεις τους.

Η ομάδα του WBSF έχει ανάγκη τις γνώμες και τις απόψεις όλων των αθλητών καθώς μέσα από αυτές κάνουμε την αυτοκριτική μας και βελτιωνόμαστε. Υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης τόσο για εμάς, ως διοργανωτική ομάδα, όσο και για τους ίδιους τους αθλητές, και πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι για όλα τα πράγματα χρειάζεται χρόνος, υπομονή, πολύ προσπάθεια και το κυριότερο αγάπη για αυτό που κάνουμε.

Για την  διοργανωτική ομάδα του WBSF,

Νίκος Αθανασίου
Mediterranean Surf Contest Director.

Υ.Γ. Μοιραζόμαστε αυτές τις απόψεις δημόσια γιατί θέλουμε να τιμήσουμε τους συνεργάτες και φίλους που μοιράζονται τις απόψεις τους μαζί μας και ιδιαίτερα τους αθλητές, που ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν καμία ανάγκη να μπουν σε διαδικασίες αγώνων, κρίσης και αποτελεσμάτων, συμμετέχουν στους αγώνες μας και με τις εντυπώσεις τους, ακόμα και αν θεωρούν ότι αδικούνται κάποιες φορές, μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι.