Το μεγαλύτερο event της χρονιάς για το καλεντάρι του HSSWA έλαβε χώρα στην Πούντα της Πάρου από τις 28/8 έως τις 2/9, για 3η συνεχόμενη χρονιά και επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό του ως το μεγαλύτερο βάσει των συμμετοχών που έφτασαν τις 53  – κάτι που σίγουρα αποτελεί ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια.

 
Δείτε το official recap video και φωτογραφίες από τους αγώνες

Η μεγάλη προσέλκυση αθλητών δεν έπιασε στον ύπνο τους συντελεστές του αγώνα και όλοι ανταπεξήλθαν σε αυτή την πρόκληση, με την επιτροπή, τους διοργανωτές HSSWA, WBSF και τον οικοδεσπότη του event Paroskite, να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

ΔΕΥΤΕΡΑ 28/8

Η Δευτέρα ξεκίνησε με τις τελευταίες αφίξεις αθλητών, εγγραφές, κάποιες δοκιμαστικές κούρσες και στο τέλος με ένα σεμινάριο κανονισμών από τον διεθνή κριτή και μέλος της επιτροπής αγώνα, Σταύρο Κουρή για όλα αυτά που θα ακολουθούσαν τις επόμενες ημέρες.

 

Τρίτη 29/8

Η πρώτη μέρα των αγώνων η Πούντα και το Paroskite υποδέχθηκε τους αθλητές με μέτριους ανέμους αλλά αρκετούς για να ξεκινήσουν οι κούρσες. Λόγω των αρκετών συμμετοχών το format των αγώνων άλλαξε αυτή τη φορά και προσαρμόστηκε προς αυτό που τρέχει το PWA με 4 heats στον πρώτο γύρο για τους unseeded αθλητές και στην συνέχεια την διαδικασία των προκριματικών ημιτελικών και τελικών. Το format αυτό, έδωσε τη δυνατότητα για γρηγορότερη ροή στους αγώνες και άρα περισσότερα eliminations όπως και έγινε.

Hellenic Slalom CUP 2017

Το πρώτο elimination είδε τους πρώτους 16 του ranking list του Hellenic slalom tour 2017  να βρίσκονται κατευθείαν στον δεύτερο γύρο και τους υπόλοιπους αθλητές να δίνουν τη μάχη για να περάσουν στα 4 heat του πρώτου γύρου.

Hellenic Slalom CUP 2017

Κάποια ονόματα που ξεχώρισαν από όσους δεν είχαν seeding είναι σίγουρα η νικήτρια στην κατηγορία των γυναικών, Λέτα Μαργώνη, που έκανε την καλύτερη δυνατή επιστροφή στους αγώνες μετά από αρκετό καιρό, ο Γιώργος Σακαντάρης από την Σάμο με πολύ μεγάλη εμπειρία σε διεθνείς και εθνικούς αγώνες και ο Κρίστιαν Τριανταφύλλου που έχει αποδείξει το ταλέντο του σε διάφορες κατηγορίες του windsurf racing.

Η ένταση του αέρα ωφέλησε τους καλύτερους στο light wind και έφτασε η ώρα των πρώτων τελικών. Ο μικρός τελικός ήταν μια κούρσα για τους αθλητές της Point 7 όπου έκαναν το 1, 2, 3 με τους Παπανδρικόπουλο, Λέντζο και τον Καλπογιαννάκη ο οποίος τελευταίος έδειξε ότι η επίδοση του στη Λούτσα δεν ήταν καθόλου έξω από τις δυνατότητες του. Στην αντίθετη πλευρά ο Παναγιώτης Χαιρόπουλος που ξεκίνησε με ατύχημα εξοπλισμού στην πρώτη κούρσα, δεν ανέκαμψε στη διάρκεια του αγώνα

Hellenic Slalom CUP 2017

Στον πρώτο τελικό είχαμε την ένταση όλης της χρονιάς να εξαπλώνεται σε μια κούρσα με τον Άλκη Βωβό να κερδίζει καθαρά την κούρσα αλλά να πέφτει 1 μέτρο από τον τερματισμό με τον πανηγυρισμό του,  5 συνολικά ενστάσεις σχετικά με την εκκίνηση και τα περάσματα στην 1 σημαδούρα και σίγουρα ένα πολύ δύσκολο Κύπελλο είχε ξεκινήσει.

Hellenic Slalom CUP 2017

Τα αποτελέσματα του πρώτου τελικού διαμορφώθηκαν μετά τις ενστάσεις με τον Ιταλό Andrea Rosati να παίρνει την πρώτη θέση τον Παπασπύρου δεύτερο και τον Θεοχάρη τρίτο. Ο Γιώργος Σακαντάρης τερμάτισε στην 5η θέση μετά από 3 γύρους δείχνοντας  ότι ανήκει στους πρώτους αυτού του αγώνα.

Hellenic Slalom CUP 2017

Η επόμενη κούρσα άργησε να ξεκινήσει με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί μέχρι τις 19:00 που ήταν και η ώρα τελευταίας πιθανής εκκίνησης. Η πρόγνωση ήταν για αρκετό αέρα τις επόμενες ημέρες, οπότε οι αθλητές κράτησαν την όρεξη τους για slalom για την επόμενη μέρα.

Τετάρτη 30/8

Η δεύτερη μέρα των αγώνων άρχισε νωρίς στις 10:00 και η Πούντα άρχισε να μας δείχνει το καλό της πρόσωπο με ανέμους αρκετά δυνατούς και όλα να δείχνουν ότι θα ακολουθήσει μια μέρα με εντυπωσιακές εικόνες.

Το δεύτερο elimination έφτασε στην τελική φάση με αρκετές εκπλήξεις και ονόματα έξω από του τελικούς είτε από λάθη των αθλητών είτε από ατυχίες, με μεγαλύτερη αυτή του Παπασπύρου που δεν έφτασε στους ημιτελικούς αλλά και τον Σακαντάρη που έτρεξε τον μικρό τελικό και τερμάτισε 4ος πίσω από τους Χαιρόπουλο, Παπουτσή και Δωρή στις 3 πρώτες θέσεις.

Hellenic Slalom CUP 2017

Στον μεγάλο τελικό ο Andrea Rosati δεν άφησε αμφιβολίες και καθάρισε την κούρσα μπροστά από Αδαμίδη, Θεοχάρη και Κρέτση. Αξίζει να σημειωθεί η θέση του Καλπογιαννάκη στον τελικό, συνεχίζοντας την καταπληκτική του πορεία.

Hellenic Slalom CUP 2017

Μετά την δεύτερη κούρσα ήταν ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν υπήρχαν προβλέψεις για αυτόν τον αγώνα και ότι όλα ήταν πιθανά με πολλά ανοιχτά μέτωπα στους πρώτους 15 αθλητές.

Η επιτροπή δεν έχασε χρόνο, ελλείψει ενστάσεων και με τον αέρα σταθερά πάνω από 20 knots το 3ο elimination ξεκίνησε αρκετά σύντομα. Σε κάθε κούρσα πλέον οι προκριματικοί δεν ήταν κάτι εύκολο και τυπικό και κάποιοι ημιτελικοί θύμιζαν τελικούς από άλλες χρονιές.

Hellenic Slalom CUP 2017

Οι εκπλήξεις και τα λάθη συνεχίστηκαν και έκαναν τα πράγματα ακόμα πιο ενδιαφέροντα αφού ο μικρός τελικός είδε για πρώτη φορά τον Νικόλα Σκαρλάτο να τον κερδίζει, τον Γιάννη Παπασπύρου να συνεχίζει τις κακές επιλογές, μετά τη δεύτερη κούρσα, αλλά και τους Παπουτση και Λαλιώτη σε μια εντυπωσιακή πρώτη ευθεία με Γλαρίδη.

Στον μεγάλο τελικό ο Rosati συνέχισε τον περίπατο του, αυτή την φορά ακολουθούμενος από τον Άλκη Βωβό που απέφυγε τα λάθη των προηγούμενων τελικών, τον Φιλίππο Αδαμίδη που άρχισε να μπαίνει πολύ ζεστά στο παιχνίδι και τον Θεοχάρη πάντα εκεί στις πρώτες θέσεις. Πρώτος τελικός για τον Κριστιάν Τριανταφύλλου, Νίκο Δωρή και τον Νίκο Αθανάσιου που φάνηκε να διασκεδάζουν πιο πολύ τις πιο φυσερές μέρες.

Η ετοιμότητα της επιτροπής και οι σταθερές συνθήκες της Πούντας δεν άφησαν τους αθλητές για πολύ εξω απο το νερό και το 4ο elimination ξεκίνησε βάζοντας στο παιχνίδι και τον παράγοντα της κούρασης.

Hellenic Slalom CUP 2017

Αν και η πρόγνωση για την ημέρα των αγώνων ήταν αρκετά ισχυρή, ο άνεμος κατά τη διάρκεια της ημέρας άρχισε να υποχωρεί και έπιασε κάποιους αθλητές απροετοίμαστους με μικρότερο εξοπλισμό από τον ιδανικό στις κούρσες.

Στο μικρό τελικό, ο Παπανδρικόπουλος που έκανε πολύ σταθερό αγώνα κέρδισε την πρώτη θέση αφού έμεινε έξω από τον μεγάλο τελικό μετά από ένα πολύ δύσκολο ημιτελικό, ακολουθούμενος από τον πολύ σταθερό Παπουτσή και τον Αθανασίου. Ο πρώτος τελικός ήταν για τις »παλιοσειρές» Κωστή Παπαδημητρακόπουλο και Ντίνο Θωμόπουλο που με τις πιο δυνατές συνθήκες έμοιαζαν πιο εξοικειωμένοι.

Hellenic Slalom CUP 2017

Ο μεγάλος τελικός δεν είχε κάποια αλλαγή στην πρώτη θέση αφού ο Ιταλός Rosati δεν άφησε περιθώρια στους υπόλοιπους, ο Αδαμίδης συνέχισε την πολύ καλή του πορεία όπως και ο Βωβός που αν και τραυματισμένος σοβαρά πριν τον αγώνα έδειχνε ότι μπορούσε να πιέσει αρκετά. O Χαιρόπουλος έφτασε στην 4η θέση, που όμως δεν ήταν αρκετή για να τον φέρει στα επίπεδα των προηγουμένων ετών.

Hellenic Slalom CUP 2017

Η δεύτερη αγωνιστική ημέρα ολοκληρώθηκε με τους προκριματικούς του elimination 5  και οι αθλητές, αρκετά κουρασμένοι, είχαν μπροστά τους άλλες 3 μέρες εκ των οποίων η επόμενη έδειχνε ανέμους σε ένταση θύελλας.

Hellenic Slalom CUP 2017

Πέμπτη 31/8


Οι προγνώσεις επιβεβαιώθηκαν και η τρίτη μέρα ήταν πραγματικά η πιο φυσερή και δύσκολη από άποψη συνθηκών, για όλους.

Hellenic Slalom CUP 2017

Το 5ο elimination ολοκληρώθηκε με λιγότερους αθλητές στο νερό αφού οι συνθήκες ήταν αρκετά δυνατές αλλά με όλους τους top 20 που έδιναν τη μάχη των βαθμών.

Ο μικρός τελικός κερδήθηκε από τον Βασίλη Κρέτση, ακολουθούμενος από τους Χαιρόπουλο, Σακαντάρη και Δωρή, ενώ για πρώτη φορά, μπήκε σε τελικό ο φέρελπις Αλεξ Γκιουζέλλης που έδινε την μάχη για την τριάδα στους Νέους (U21).

Hellenic Slalom CUP 2017

Στο μεγάλο τελικό, ένας άλλος νέος ο Κρίστιαν Τριανταφύλλου έκανε την έκπληξη με την 6η θέση παίρνοντας προβάδισμα για την δεύτερη θέση στους (u21) από τον Καλπογιαννάκη που ακόμα ο σωματότυπός του δεν του επιτρέπει να αντεπεξέλθει σε τόσο δυνατές συνθήκες.

Hellenic Slalom CUP 2017

Στις πρώτες θέσεις τα πράγματα δεν άλλαξαν πολύ με τους Rosati, Αδαμίδη και Θεοχάρη να ξεχωρίζουν σιγά σιγά και στη βαθμολογία και τον Νίκο Αθανασίου να ακολουθεί στην 4η θέση με την καλύτερη του επίδοση στο event. Μεγάλος χαμένος ο Άλκης Βωβός που με μια πτώση τερμάτισε στην τελευταία θέση.

Hellenic Slalom CUP 2017

Η μέρα συνεχίστηκε κανονικά, με τον άνεμο να ανεβαίνει σταδιακά και τους αναβάτες να φτάνουν στα όρια τους ώσπου μέσα σε λίγα λεπτά κάποιες ριπές άρχισαν να ξεφεύγουν από τα ασφαλή όρια και η επιτροπή, σε μια πολύ σωστή απόφαση, έβγαλε το στόλο στη στεριά μετρώντας ριπές πάνω από 50 knots ….

 

Hellenic Slalom CUP 2017

Την αναβολή αυτή, την εκμεταλλεύτηκε σαν διάλειμμα η επιτροπή και αφού όλοι οι αθλητές ήταν ασφαλείς στην παραλία, με την πρώτη ευκαιρία ο PRO του event Αλέξης Κάτσιος μπήκε στο νερό και μέτρησε τις συνθήκες για να ξεκινήσει πάλι τον αγώνα.

Κάτι που δεν άργησε να γίνει αφού ο άνεμος επανήλθε σε δυνατές μεν αλλά εκμεταλλεύσιμες συνθήκες και το 6ο elimination που είχε διακοπεί τελείωσε με τις πιο δυνατές συνθήκες απο τα υπόλοιπα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κάποια απρόοπτα όπως τον τραυματισμό του Βασίλη Κρέτση αλλά και το ατύχημα του Βωβού με το φιν. Μεγάλος πρωταγωνιστής  ο Πέτρος Κονταρίνης με ηλικία μόλις 11 ετών, που κατάφερε να φτάσει μέχρι τους προημιτελικούς.

Hellenic Slalom CUP 2017

Ο μικρός Τελικός είχε πρωταγωνιστή τον Νίκο Αθανασίου που πάλεψε με τον Κρίστιαν Τριανταφύλλου για την πρώτη θέση και πιο πίσω τον Δημήτρη Λέντζο που προπορεύτηκε από το παιδί θαύμα της Ελλάδας, Lennart Neubauer οποίος κατάφερε να τερματίσει 4ος δείχνοντας ότι το μεγάλο ταλέντο του δεν περιορίζεται στο freestyle windsurf.

Hellenic Slalom CUP 2017

Ένας τελικός που θα έκρινε πολλά, δεν είχε εκπλήξεις με τον συνήθη ύποπτο Andrea Rosati να τερματίζει πρώτος και τον Φιλίππο Αδαμίδη στη δεύτερη θέση, φτάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του Πανελληνίου Κυπέλλου. Στην 3 θέση τερμάτισε ο Νικόλας Σκαρλάτος που χάνοντας μόνο ένα τελικό, με την κούρσα αυτή έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα για το βάρθο. Σε σχέση με τους υπόλοιπους είχαμε comeback από τον Παπασπύρου στην 4η θέση και Παπαδημητρακόπουλο, Σακαντάρη στην 6η και 7η αντίστοιχα.

Η 7η κούρσα έμελλε να είναι και η τελευταία του Κυπέλλου και αυτή που θα καθόριζε τα τελικά αποτελέσματα με τον αέρα να την κάνει ακόμα πιο δύσκολη.

Σε αυτή την κούρσα είχαμε την πρώτη απουσία του Αδαμίδη από το μεγάλο τελικό αλλά πρώτη θέση στον μικρό, μπροστά από τον Αθανασίου και τους 3 Νέους Τριαναταφύλλου, Καλπογιαννάκη και Γκιουζέλη, με τον τελευταίο να καταφέρνει τον δεύτερο τελικό, όπως και ο νεοφερμένος στο slalom Λαλιώτης από την Πάτρα.

Hellenic Slalom CUP 2017

Στον μεγάλο τελικό είδαμε τον Λέντζο να κάνει την κούρσα της ζωής του και να φτάνει 2ος στην 1η σημαδούρα ακριβώς πίσω από τον Rosati, μια θέση που δεν κατάφερε να κρατήσει μέχρι το τέλος αφού τον πέρασαν οι Σκαρλάτος  και Θεοχάρης. Έτσι, ο Σκαρλάτος κατάφερε μια θέση στο βάθρο, ενώ ο Θεοχάρης, ακόμα και εάν έπεσε στην 4η σημαδούρα, τερμάτισε τελικά στην 4η θέση.

Πίσω του και σε μια ακόμα 5 θέση, ο Κωνσταντίνος Παπανδρικόπουλος που με 5 τελικούς και πολύ σταθερές επιδόσεις συνέχισε την ανοδική του πορεία από χρονιά σε χρονιά. Οι Σακαντάρης και Δωρής συμπλήρωσαν τον τελικό και ο Βωβός με μια επεισοδιακή πτώση τερμάτισε τελευταίος.

Παρασκευή 1/9


Η επόμενη μέρα εάν και η πρόγνωση ήταν ευνοϊκή, δεν παρέδωσε τις συνθήκες που έπρεπε και η 8η κούρσα ξεκίνησε φτάνοντας μέχρι το Heat 7 το οποίο προσπάθησε να ξεκινήσει 7 φορές αλλά καμία δεν είχε τις κατάλληλες συνθήκες για να ολοκληρωθεί. Καταλητική ήταν η συμβολή του επίτροπου αέρα Δημήτρη Απαλαγάκη που εξέταζε τις συνθήκες μέσα από το στίβο σε συνεννόηση με την επιτροπή.

Hellenic Slalom CUP 2017

Hellenic Slalom CUP 2017

Η τελευταία μέρα δεν έφερε ποτέ τις απαραίτητες συνθήκες για racing όσο και εάν τις περίμενε ο PRO Αλέξης Κάτσιος.

Hellenic Slalom CUP 2017

Τα τελικά αποτελέσματα έμειναν όπως διαμορφώθηκαν την 3η μέρα των αγώνων, μετά από 7 eliminations.


Οι αθλητές που επιβίωσαν από αυτόν τον αγώνα και έδειξαν τις δυνατότητες τους ξεχωρίζοντας με τις επιδόσεις τους  είναι σίγουρα ο νικητής, Φίλιππος Αδαμίδης με πολύ σταθερότητα και χωρίς σημαντικά λάθη, ο Σκαρλάτος που «τρύπωσε» στο βάθρο την τελευταία μέρα με αρκετό τσαγανό και χωρίς την προπόνηση που έκαναν οι υπόλοιποι, ο Παπανδρικόπουλος που κατάφερε να είναι πάντα εκεί χωρίς να ρισκάρει, η νικήτρια στις Γυναίκες, Λέτα Μαργώνη με αποχή πολλών ετών αλλά με το windsurf να κυλάει στο αίμα και σίγουρα οι νέοι με 13 συμμετοχές (U21) και τους πρώτους 3 – Βωβός , Τριανταφύλου ,Καλπογιαννάκης  στην πρώτη 15αδα με φοβερές επιδόσεις.

Φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στον Andrea Rosati που έδειξε ότι το επαγγελματικό επίπεδο είναι ένα βήμα πιο πάνω και έχασε μόνο μια κούρσα από τον Άλκη Βωβό από τον οποίο έχουμε πολλά να δούμε στο μέλλον.

Hellenic Slalom CUP 2017

Hellenic Slalom CUP 2017

Hellenic Slalom CUP 2017

Hellenic Slalom CUP 2017

Hellenic Slalom CUP 2017

Hellenic Slalom CUP 2017

Ένα μεγάλο κομμάτι στην επιτυχία αυτού του event ωφελείται στην Επιτροπή αγώνα και τους Αλέξη Κάτσιο, Σταύρο Κουρή, Σίλια Γιακά, Δημήτρη Απαλαγάκη, Μιχάλη Κόρακα, Φένια Βωβού και Βάλια Ίσερη που κατάφεραν να φέρουν εις πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή με αρκετές συμμετοχές , ενστάσεις και δύσκολες συνθήκες στο νερό.

Σίγουρα αυτο το Κύπελλο θα μείνει στην ιστορία σαν ένας πολύ ωραίος και γεμάτος αγώνας με σταθερές επιδόσεις, εκπλήξεις και απρόοπτα γεγονότα, μάχες για έναν βαθμό από την 2η μέχρι και την 30η θέση, επίπεδο ανεβασμένο από όλους μέσα και έξω από το νερό και σίγουρα τις περισσότερες συμμετοχές εδώ και αρκετά χρόνια!