Με χαρά η Σητεία υποδέχεται το Ελληνικό Πρωτάθλημα ιστιοσανίδας «HSSWA SLALOM TOUR 2017» που θα διεξαχθεί στις 23- 25 Ιουνίου 2017, στον Κουρεμένο Παλαικάστρου (κοντά στο φημισμένο φοινικόδασος Βάι) που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για windsurfing.

Η τοποθεσία επιλέχτηκε μετά από στατιστικές των κλιματικών δεδομένων, όπως οι συνθήκες του αέρα και του κυματισμού της θάλασσας, και δεν είναι τυχαίο το ότι ήδη δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια δύο γνωστά windsurfing club στη περιοχή, το Gone Surfing Crete και το Freak Surfstation.

Οι αγώνες θα ενταχθούν στο Ελληνικό Πρωτάθλημα και αναμένεται μεγάλη συμμετοχή αθλητών, από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Οι εκδηλώσεις έχουν σκοπό να προωθήσουν το άθλημα της ιστιοσανίδας αλλά και να χαρίσουν σε όσους τις παρακολουθήσουν  ένα μοναδικό θέαμα. Οι αγώνες θα περιλαμβάνουν τις κατηγορίες slalom και freeride (Διαβάστε περισσότερα για τους αγώνες εδώ).

H Παραλία Κουρεμένος απέχει περίπου 20 λεπτά από τη Σητεία και 5 λεπτά από το Παλαίκαστρο. Ο Κουρεμένος είναι μια ήσυχη παραλία με άμμο και βότσαλο, πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και μήκος που ξεπερνάει το 1,5 χιλιόμετρο.

Επί της παραλίας υπάρχουν αρκετά αρμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά, ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, και υπάρχουν μονάδες ενοικιαζόμενων καταλυμάτων που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για άνετη διαμονή.

Πρόσβαση & υπηρεσίες

H πρόσβαση για τους αθλητές και τους επισκέπτες στη Σητεία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Παλαικάστρου, είναι ιδιαίτερα εύκολη λόγο των υποδομών, όπως σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο και λιμάνι, με πτήσεις απευθείας από Αθήνα και εξωτερικό και ακτοπλοϊκή σύνδεση από Πειραιά.

Η πόλη της Σητείας διαθέτει επίσης οργανωμένο Νοσοκομείο, Αστυνομικό Τμήμα και ειδικά κλιμάκια, Λιμενικό σταθμό, Πυροσβεστικό κλιμάκιο, τουριστικές και δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, ταξιδιωτικά πρακτορεία, υπηρεσίες προστασίας πολιτών- καταναλωτών, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και τετράτροχων οχημάτων, καθώς και οργανωμένη εθελοντική ομάδα διάσωσης.

Διαμονή και διατροφή

Στην παραλία του Κουρεμένου, της Χιόνας και του Παλαικάστρου αλλά και στη Σητεία, υπάρχουν καταλύματα και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες καθώς επίσης και ψαροταβέρνες- εστιατόρια τα οποία σας υπόσχονται μια άνετη και ζεστή φιλοξενία, με πολύ καλή ποιότητα και τιμές.

Μπορείτε να κάνετε κράτηση μόνοι σας η μέσω πρακτορείου. Όσο για την διατροφή σας, απολαύστε την κρητική παραδοσιακή κουζίνα και γευτείτε τις ιδιαίτερες μοναδικές γεύσεις με βάση το κρητικό ελαιόλαδο.

Η Τοπική Κοινότητα Παλαικάστρου διαθέτει σύγχρονα καταλύματα και χώρους εστίασης (εστιατόρια και ταβέρνες) όπου μπορείτε να απολαύσετε τοπικές παραδοσιακές συνταγές με ντόπια αγνά υλικά. Καθώς επίσης Τραπεζικό κατάστημα, Φαρμακείο, Εμπορικά καταστήματα, Λαογραφικό Μουσείο κ.α.

Αξιοθέατα

Φοινικόδασος Βάι, έχει χαρακτηριστεί ένα από τα 19 αισθητικά Δάση της Ελλάδας, συνδυάζοντας ένα ειδυλλιακό, εξωτικό μέρος, με έντονα στοιχεία φυσικού κάλους, καταγάλανα νερά και ιδιαίτερη άμμο. Ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε άλλη διάσταση.

Μονή Τοπλού, ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μεγάλη ιστορία, και σε μικρή απόσταση από την παραλία του Κουρεμένου. Ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στο μοναστήρι και στο μουσείο της μονής, αλλά και να δοκιμάσει τα φημισμένα βιολογικά προϊόντα που παράγει η μονή, όπως, μέλι, κρασί και λάδι τα οποία και εξάγει στο εξωτερικό με έντονη καταναλωτική ζήτηση.

Αρχαιότητες, Μινωικά ανάκτορα, πόλη, οικισμοί, επαύλεις, μεσαιωνικά κτίσματα, αποτελούν ένα προσκύνημα στις πηγές του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Μουσεία

Αρχαιολογικό μουσείο Σητείας
Στην περιοχή Ρουσσολάκκος, 2 χιλιόμετρα από το χωριό, στην παραλία Χιόνα, αποκαλύφθηκε από τις ανασκαφές που πραγματοποίησαν ο Άγγλοι αρχαιολόγοι R. C. Bosanquet και R. M. Dawkinns στις αρχές του 20ού αιώνα μια μινωική πόλη, η οποία άκμασε την υστερομινωική περίοδο, μέχρι τον 15ο αιώνα π.Χ..

Επίσης βρέθηκαν τάφοι της πρωτομινωικής και μεσομινωικής περιόδου. Ο Paul Faure την ταύτισε με την αρχαία πόλη Δραγμό που αναφέρει ο Στέφανος ο Βυζάντιος. Στην πόλη αυτή βρισκόταν το ιερό του Δικταίου Δία, ένα από τα γνωστότερα της ανατολικής Κρήτης.

Επίσης στη θέση Ρουσσολάκκος βρέθηκε ο γνωστός κούρος του Παλαικάστρου.
Η λατρεία στο ιερό συνεχίστηκε μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο ύψωμα Πετσόφας, νοτιοανατολικά του Παλαίκαστρου, βρισκόταν σημαντικό ιερό κορυφής, στο οποίο βρέθηκαν ειδώλια λατρευτών.

Γειτονικές Παραλίες

Μαριδάτη, ήσυχη και απομονωμένη παραλία με άνετη πρόσβαση δίπλα από τον Κουρεμένο. Ίτανος – Ερμούπολη, τρεις υπέροχες απομονωμένες και ήσυχες παραλίες που χαρίζουν στον επισκέπτη την αίσθηση ελευθερίας. Παραλία Χίονας, με παρθένες αμμουδιές και ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα.

Γεωπάρκο Σητείας

Το Γεωπάρκο Πάρκο Σητείας χαρακτηρίζεται από πολύ πλούσια γεωκληρονομιά η οποία περιλαμβάνει εντυπωσιακά πετρώματα από τις βασικότερες αλπικές τεκτονικές ενότητες, ιδιαίτερους σχηματισμούς και γεωμορφές στις μεταλπικές ενότητες, χαρακτηριστικές τεκτονικές και μικροτεκτονικές δομές, καθώς και πλούτο απολιθωμάτων.

Εντός του Πάρκου έχουν αποτυπωθεί πάνω από 100 γεώτοποι, δηλαδή τοποθεσίες ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά μνημεία της γεωκληρονομιάς, όπως ξεχωριστές εμφανίσεις πετρωμάτων και θέσεις πλούσιες σε απολιθώματα.

Η ανατολική Κρήτη και ιδίως η περιοχή της Σητείας είναι μια από τις πιο σημαντικές και ιδιαίτερες περιβαλλοντικά περιοχές της Κρήτης.
Η γεωγραφική της θέση στο ανατολικό άκρο του νησιού που επέτρεψε την ανταλλαγή ειδών από τη Μικρά Ασία, σε συνδυασμό με το έντονα ξηροθερμικό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή, δημιούργησε ένα μωσαϊκό οικοτόπων και οικοσυστημάτων, μερικά από τα οποία, όπως το φοινικόδασος του Βάι, είναι μοναδικά για την περιοχή της Μεσογείου.

Το Γεωπάρκο Πάρκο Σητείας χαρακτηρίζεται από πολύ πλούσια γεωκληρονομιά η οποία περιλαμβάνει εντυπωσιακά πετρώματα από τις βασικότερες αλπικές τεκτονικές ενότητες, ιδιαίτερους σχηματισμούς και γεωμορφές στις μεταλπικές ενότητες, χαρακτηριστικές τεκτονικές και μικροτεκτονικές δομές, καθώς και πλούτο απολιθωμάτων.

Εντός του Πάρκου έχουν αποτυπωθεί πάνω από 100 γεώτοποι, δηλαδή τοποθεσίες ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά μνημεία της γεωκληρονομιάς, όπως ξεχωριστές εμφανίσεις πετρωμάτων και θέσεις πλούσιες σε απολιθώματα.

Ευχαριστούμε την Καμπανάκη Μαρία, εκ μέρους του Δήμου Σητείας για την επιμέλεια του άρθρου.