Ένα τριήμερο που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στην μνήμη όσων συμμετείχαν αλλά και όσων το έζησαν από την παραλία, ήταν αυτό που πέρασε στον Κουρεμένο του Παλαίκαστρου  στον Δήμο Σητείας για το 3o race του Hellenic slalom Tour 2017.

Επικές μάχες στις 5 συνολικά κούρσες του Slalom και στις 7 του Freeride, πολλές παράπλευρες εκδηλώσεις, συναυλία με τους  Imam Baildi και ένας τόπος που διδάσκει πάνω από όλα την φιλοξενία.

Πριν όμως τα πάρουμε από την αρχή και αναμένοντας το επίσημο βίντεο των αγώνων, δείτε ένα μικρό βίντεο με στιγμές όλου του τριημέρου μέσα σε 60 δευτερόλεπτα.

Η Παρασκευή υποδέχθηκε τους αθλητές με τον αέρα να δείχνει το καλό και σύνηθες πρόσωπο του στον Κουρεμένο.

Μετά τις τελευταίες αφίξεις αθλητών, τις απαραίτητες εγγραφές και το skippers meeting όλα ήταν έτοιμα για να μεταφερθεί η δράση στο νερό.

Οι εκπλήξεις άρχισαν από την πρώτη κιόλας κούρσα όπου έφτασαν στον τελικό καινούργια ονόματα, κάποιοι έχασαν τα προκριματικά τους και το spot του Κουρεμένου έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι θα δοκιμάσει τους αθλητές σε πολλές εκφάνσεις του αθλητικού τους χαρακτήρα, όπως στην επιλογή εξοπλισμού, τη φυσική τους κατάσταση και την επιλογή της κατάλληλης γραμμής κατά τη διάρκεια της κούρσας.

Στον πρώτο μικρο τελικό είχαμε πολύ άνετη επικράτηση του Κώστα Σταμπουλή που ήταν και το καλύτερο του αποτέλεσμα σε όλο το event, ακολουθούμενος από τους Αλεξ Γκιουζέλλη, Τάσο Κάκκαρη και Δημήτρη Λέντζο που ολοκλήρωσαν την πρώτη τετράδα και τις θέσεις 9-12. Ο Δημήτρης Λέντζος πέρασε μια δύσκολη πρώτη μέρα, λόγο φθοράς του εξοπλισμού του γεγονός που δεν τον άφησε να εστιάσει  στο αποτέλεσμα του αγώνα κάτι που του στοίχισε όλο το τριήμερο.

Ο πρώτος μεγάλος τελικός της ημέρας έφτασε ανεβάζοντας τον δείκτη της αδρεναλίνης σε υψηλά επίπεδα. Στην πρώτη σημαδούρα και μετά το πέρασμα της από τον μετέπειτα νικητή της κούρσας Γιάννη Παπασπύρου, οι Άλκης Βωβός και Νικόλας Σκαρλάτος συγκρούστηκαν, γεγονός που επηρέασε την εξέλιξη της κούρσας. Μετά την ένσταση που κατατέθηκε και από τους δύο, το θέμα λύθηκε βάση των κανονισμών και του επίσημου διεθνή κριτή Σταύρου Κουρή σε συνεννόηση με την επιτροπή ενστάσεων.

Εδώ είναι σημαντικό να πούμε ότι η παρουσία του Σταύρου Κουρή στην πρώτη σημαδούρα και στο στίβο ήταν πολύ σημαντική καθώς υπήρχε επίβλεψη καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων. Αυτό αποτελεί μια σίγουρα θετική εξέλιξη των αγώνων που δείχνει το επίπεδο της διοργάνωσης και σίγουρα φέρνει τους αθλητές προ των ευθυνών τους.

Ο Ζώης Θεοχάρης τερμάτισε στην 2η θέση κάνοντας ένα από τα μεγαλύτερα comeback που έχουμε δει αφού ξεκίνησε την κούρσα τελευταίος και τελείωσε μερικά μέτρα πίσω από τον 1ο Γιάννη Παπασπύρου

Ακολούθησαν ο Παναγιώτης Χαιρόπουλος και ο Νίκος Αθανασίου ενώ στις επόμενες 2 θέσεις είχαμε για πρώτη φορά φέτος σε τελικό τους Κωνσταντίνο Λαλιώτη από την Πάτρα και τον Νίκο Σκούρα για τους οποίους ήταν και το καλύτερο αποτέλεσμα του event δείχνοντας ότι απολαμβάνουν πιο πολύ τις δυνατές συνθήκες.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης κούρσας σειρά είχαν οι αθλητές του Freeride που πήραν τη σκυτάλη και με ένα εντυπωσιακό beach start, χάρισαν χαμόγελα στην παραλία και φυσικά εντυπωσιακά πλάνα.

Η δεύτερη κούρσα για το Slalom δεν άργησε να ξεκινήσει και είχαμε πάλι κάποιες εκπλήξεις με αθλητές να μένουν έξω από τους τελικούς όπου άρχισε να διαφαίνεται ότι ο αγώνας θα είχε πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Δύο από τους αθλητές του πρώτου τελικού, Χαιρόπουλος & Παπασπύρου, δεν κατάφεραν να είναι πάλι εκεί δίνοντας την θέση τους σε Παπουτσή και Γλαρίδη. Ο Κωνσταντίνος Λαλιώτης για δεύτερή συνεχόμενη φορά καταφέρνει να βρίσκεται στον τελικό και μάλιστα να τερματίζει 6ος δείχνοντας ότι με τα 2 μόλις χρόνια που ασχολείται με την κατηγορία έχει κάνει σημαντικά άλματα προόδου.

Στις πρώτες θέσεις ο Βωβός ακολουθούμενος από τον πολύ σταθερό Θεοχάρη, Κρέτση και Αθανασίου.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης κούρσας σειρά είχε η δεύτερη κούρσα για το Freeride και μετά την σκυτάλη στην παραλία πήραν τα παιδιά με Μινωϊκά παιχνίδια και διάφορες διασκεδαστικές δράσεις, που παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογο Παλαικάστρου «Ίτανος».

Η πρώτη μέρα του event έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ένα αξέχαστο καλωσόρισμα για τους αθλητές από την Περιφέρεια Κρήτης και τους τοπικούς φορείς, που περιελάμβανε παραδοσιακή κρητική βραδιά με μαντινάδες, κρητική κουζίνα και χορούς μέχρι αργά.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με αρκετή ζέστη και ασθενείς ανέμους, κάτι που για την περιοχή δεν είναι συνηθισμένο. Η επιτροπή δεν έχασε χρόνο και προσπάθησε να ξεκινήσει τους προκριματικούς της 3ης κούρσας. Ολοκλήρωσε τρεις από τις τέσσερις αλλά οι συνθήκες δεν ανταποκρίνονταν στο επιθυμητό και έτσι οι κούρσες διακόπηκαν.

Σειρά είχαν οι freeride κούρσες με την ολοκλήρωση 2 γύρων και εκεί άρχισαν να διαφαίνονται τα φαβορί με τους Αβραμόπουλο Παναγιώτη, Taloc Quentin και Van Holderbeke Kurt να δίνουν τη μάχη για τις πρώτες θέσεις.

Μπορεί αν μην υπήρξε πολύ δράση στο νερό από την κατηγορία Slalom, αλλά τα side events της μέρας έδωσαν το χαρακτήρα που αρμόζει σε μια τέτοια διοργάνωση με την λαμπαδηδρομία που ξεκίνησε από την πλατεία Παλαικάστρου και έφτασε στην παραλία με τη συμμετοχή δρομέων απ’ όλες τις ηλικίες.

Ο Ζωής Θεοχάρης, ως πολυνίκης στην κατηγορία του Slalom, είχε την τιμή να ανάψει την Μινωική φλόγα δίπλα στον ιερό βράχο υπό το άκουσμα του πρώτου ύμνου της Ειρήνης από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Παλαικάστρου «Ιτανός» όπου αφιέρωσε τον ύμνο στον άνεμο για να κάνει την χάρη στους αθλητές, κάτι που την επόμενη μέρα έγινε πραγματικότητα.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με γεύμα στο φιλόξενο «Φινιστρίνι» και με την μεγάλη συναυλία των Imam Baildi στην πλατεία Πλαικάστρου, που χάρισαν μελωδίες και πολύ κέφι σε όλους τους παρευρισκόμενους και με κάποιους από τους αθλητές να δείχνουν και τις χορευτικές τους ικανότητες.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα των αγώνων, φαίνεται πως ο άνεμος άκουσε τον ύμνο της Ειρήνης και η αγωνία άρχισε να κορυφώνεται για τους περισσότερους αθλητές καθώς η πρόγνωση έδειχνε ότι θα είναι κατάλληλη για slalom και δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο.

Με συνοπτικές διαδικασίες φτάσαμε στον 3ο τελικό, πρώτο για την ημέρα όπου ο Παναγιώτης Χαιρόπουλος ξεκίνησε μπροστά και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης σε κάποιον άλλον, ενώ πίσω του ο πανταχού παρών Ζώης Θεοχάρης ακολουθούμενος από τους Σκαρλάτο και Βωβό.

Αξίζει να σημειωθεί η 5η θέση του Αλέξανδρου Παπουτσή, που ήταν και η καλύτερη σε όλο το event, αλλά ακόμα περισσότερο ο πρώτος τελικός για τον πρωτοεμφανιζόμενο Τζοτζολάκη που έθεσε σοβαρές βάσεις για το μέλλον, καταφέρνοντας να κάνει μια πάρα πολύ αξιοπρεπή εμφάνιση. Με τις δηλώσεις του, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Στον μικρο τελικό είχαμε τους Νίκο Αθανασίου και Κωνσταντίνο Παπανδρικόπουλο που δεν επιβίωσαν από τον πιο δύσκολο ημιτελικό του event και πάλεψαν για τις θέσεις 9-10 με τον Πατρινό να καθαρίζει τον αντίπαλο του στο προτελευταίο μπράτσο.

Οι υπόλοιπες θέσεις πήγαν στους Κάκκαρη, Γκιουζέλλη και Αβραμόπουλο και την μεγάλη κυρία του ελληνικού σλάλομ πλέον την Σοφία Κουκουζέλη, που αυτή τη φορά έδειχνε και το δρόμο στην διάδοχο της Βίβιαν Καλπογιαννάκη.

Η δεύτερη κούρσα της ημέρας δεν άργησε να ξεκινήσει και η ένταση άρχισε να κορυφώνεται με 3 κούρσες και 3 νικητές και τα αποτελέσματα που χώριζαν τους πρώτους 5, να κρίνονται σε 2 βαθμούς.  Το μόνο που δεν ξέραμε, ήταν ότι αυτή η κατάσταση θα μπερδευόταν ακόμα περισσότερο.

Φτάνοντας στους τελικούς, όλα έδειχναν ότι αυτή η χρονική στιγμή θα έδειχνε πολλά για την συνέχεια του event με όλους τους διεκδικητές μέσα στον μεγάλο και στο μικρο τελικό, να παλεύουν για την δεκάδα.

Ο Αλέξανδρος Παπουτσής καθάρισε τον μικρο τελικό αφήνοντας τον Δημήτρη Λέντζο πίσω του καθώς και τους Λαλιώτη και Γκιουζέλλη.

Ο μεγάλος τελικός ήταν από τους πιο σημαντικούς της ημέρας και λίγο πριν την εκκίνηση μια «λούμπα» δεν άφησε κάποιους να ξεκινήσουν όπως ήθελαν, αφήνοντας χώρο στους υπόλοιπους για να διεκδικήσουν τις σημαντικές πρώτες θέσεις.

Ο Θεοχάρης κέρδισε τον τελικό καταφέρνοντας να διασπάσει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των νικητών, με τον Χαιρόπουλο να τερματίζει δεύτερο και τον Αθανασίου στην τρίτη θέση.

Ένα από τα μεγαλύτερα comeback των αγώνων προσπάθησε να κάνει ο Άλκης Βωβός, ο οποίος έπεσε στην λούμπα της εκκίνησης αλλά κατάφερε να μαζέψει την κούρσα παίζοντας την 4η θέση στην τελευταία ευθεία με τον Παπασπύρου , χωρίς όμως να τα καταφέρνει στο τέλος αλλά δίνοντας θέαμα με τον εξοπλισμό του να είναι έτοιμος να εκτοξευτεί πραγματικά.

Αντί να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο πολύπλοκα και με την τελευταία εκκίνηση που δόθηκε στις 16:00, η 5η κούρσα έμελλε να γίνει και η τελευταία του event και αυτή που θα ξεχώριζε τους νικητές και την τελική κατάταξη.

Η πίεση δεν έπιασε στους διεκδικητές των θέσεων του βάθρου και ήταν όλοι εκεί στον μεγάλο τελικό όπως και όλοι αυτοί που πάλευαν για μια θέση στους 15 στον μικρό τελικό. Η μάχη του μικρού τελικού, εξελίχθηκε σε Πατρινή υπόθεση με τους Παπανδρικόπουλο και Λέντζο να παλεύουν για τις θέσεις 9-10, τον Τζοτζολάκη που προέρχονταν από 2 σερί τελικούς να έρχεται στην επόμενη θέση και τον Γλαρίδη, ο οποίος συμπλήρωσε την 15αδα του event.

Ο τελευταίος τελικός έκρινε τις πρώτες θέσεις του event και δεν θα μπορούσε να μην έχει την στιγμή του και αυτή έγινε στην 1η σημαδούρα όπου ο αέρας έπεσε κάτω από το επιτρεπτό όριο αλλά η επιτροπή αποφάσισε να μην διακόψει την κούρσα.

Έτσι, ο τελικός διεξήχθη με τον Βωβό να τερματίζει στην πρώτη, τον Θεοχάρη στη δεύτερη και τον Σκαρλάτο στην τρίτη θέση. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Σκαρλάτος έκανε μια σοβαρή εμφάνιση, δεδομένου του καιρού που έλειπε από τους αγώνες και έδειξε ότι στην Πάρο θα είναι σοβαρός αντίπαλος για όλους.

Ο Χαιρόπουλος πέρασε τον Αθανασίου στο τελευταίο μπράτσο και οι δύο τους άφησαν πίσω τον Κρέτση και τον Παπουτσή.

Το συμβάν στην πρώτη σημαδούρα προκάλεσε κάποια συζήτηση στην παραλία αλλά δε άλλαξε κάτι και τα τελικά αποτελέσματα, διαμορφώθηκαν ως εξής.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκαν και οι τελευταίες κούρσες του Freeride με τα τελικά αποτελέσματα και τους πρώτους 3 να παραμένουν ως εξής:

Στην συνέχεια η δράση μεταφέρθηκε στην παραλία με την εθελοντική ομάδα «ΩχΤαΠόδια & ΆσταΚει» που ανέλαβε να διεξάγει παιχνίδια τύπου survivor στην παραλία και συνολικά 20 ομάδες των 5 ατόμων να παίρνουν μέρος!

Λίγο πριν τις απονομές ο βραβευμένος σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης  ετοίμασε λιχουδιές από τοπικά προϊόντα στους παρευρισκόμενους της παραλίας και όλα ήταν έτοιμα για τις απονομές που πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία τοπικών αρχόντων.

Το καλύτερο event για πολλούς εδώ και χρόνια στην Ελλάδα έληξε όπως ακριβώς έπρεπε, με ένα μεγάλο beach party, BBQ και τον DJ Teo στην επιμέλεια του ήχου !

Με όλους να περιμένουν την επόμενη έκδοση του event, κάπως έτσι μας αποχαιρέτισε ο Κρητικός ουρανός…

Photo: @ManosImages

Αξίζει να αναφερθούμε ξεχωριστά και να ευχαριστήσουμε τους Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (ΕΔΕΑΚ), τον Ναυτικό Όμιλο Σητείας (ΝΟΣ), τον Ερυθρό Σταυρό, το Λιμεναρχείο Σητείας αλλά και την Ναυτική Βάση Σητείας με την παραχώρηση ασθενοφόρου, που φρόντισαν για την ασφάλεια των αθλητών εντός και εκτός θαλάσσης…..

… και ειδικά τα local Windsurf Schools «Gone Surfing Crete» και «Freak Surf Station» που στήριξαν και φιλοξένησαν την διοργάνωση στο «σπίτι» τους!

Είναι πολλοί αυτοί που θέλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο γιατί συνέβαλλαν στην επιτυχημένη διεξαγωγή του event, αλλά κυρίως για την μοναδική φιλοξενία που πραγματικά ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Συγκεκριμένα, αρωγός σε αυτή την προσπάθεια για την προώθηση του αθλήματος που πραγματοποίησε το Hellenic Speed & Slalom Association (HSSWA) σε  συνεργασία με το WBSF ήταν η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, ο Δήμος Σητείας, ο ΔΟΚΑΣ, ο Ο.Α.Σ.

Χορηγοί: Cosmote, ΑΝΕΚ Lines, Χαλκιαδάκης, Forkys

Χορηγοί HSSWA Tour: 4 Sports.gr , Wind Warrior, Funsports, Windsurfingat100,

Υποστηρικτές: Gone Surfing Crete, Freak Surf, Fresh Snack, Θέμις, Ν.Ο.Σ., Σητειακό Νερό, Fix, Χαρ.Γ.Βιτσεντζάκης, Μαδές, Siganos S.A., ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Παλαικάστρου ΙΤΑΝΟΣ, ο Μιχάλης Περάκης, οι Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (ΕΔΕΑΚ), η εθελοντική ομάδα «ΩχΤαΠόδια & ΆσταΚεί», ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων και Εστίασης, η Ένωση Ξενοδοχείων Σητείας, ο Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και ο Διοικητής Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος Γ. Καθεκλάκης, το Γενικό Νοσοκομείο Λασιθίου Αποκεντρωμένη Μονάδα Σητείας, το Portobelis Car Rental Sitia, ο Ερυθρός Σταυρός , το Λιμεναρχείο Σητείας,  οι τοπικοί φορείς και πλήθος εθελοντών από την ευρύτερη περιοχή.

Χάρη σε όλους εσάς, η 3ήμερη αυτή αθλητική γιορτή με στόχο την ανάδειξη της περιοχής και του αθλήματος, έγινε πραγματικότητα.

Σας ευχαριστούμε!