Μετά από 2 χρόνια από την αρχική ανακοίνωση του Sup Style Challenge, έφτασε η ώρα για να γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο και μάλιστα με τις καλύτερες των συνθηκών!

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Από την αρχή που δημιουργήθηκε το WBSF, πριν από περίπου 2 χρόνια και κάτι, πάντα υπήρχε στο μυαλό μας ένα sup surf contest. Πρώτη φορά που το ανακοινώσαμε ήταν το 2015, μια χρονιά δύσκολη για την χώρα μας… Οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα ήταν ραγδαίες και επικρατούσε αμφιβολία και αβεβαιότητα για τα πάντα. Αναγκαστικά, τότε, δόθηκε επ’ αορίστου αναβολή.

Τα χρόνια πέρασαν και οι συνθήκες ωρίμασαν, τόσο για το ίδιο το άθλημα, όσο και για τους αθλητές. Στις αρχές του 2017, ήμασταν πια πεπεισμένοι ότι υπήρχε χώρος και διάθεση για ένα sup surf contest. Και έτσι έγινε.

Με την πολύτιμη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και την αμέριστη υποστήριξη  του συνδιοργανωτή μας, Δημιουργικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Κατοίκων Πλατάνου «Η Ενότητα», ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε το 1st SUP STYLE CHALLENGE. Στη διοργάνωση συνέβαλε σημαντικά το Surf Island Surf School του Κώστα Κωστόπουλου και του Μανώλη Βαρδάκη, οι οποίοι βοήθησαν, τόσο με την εμπειρία τους στην περιοχή, τους ανθρώπινους πόρους και τις υποδομές της σχολής τους στα Φαλάσαρνα για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

O μεγάλος μας χορηγός NIXON (www.timecenter.gr) πίστεψε από την πρώτη στιγμή αυτό το εγχείρημα, όπως άλλωστε και όλοι οι χορηγοί μας, η BIC SPORT, η BIC SUP, το SECRET SPOT & η FCS και όλοι μαζί μας στήριξαν ώστε να έρθει σε πέρας αυτή δύσκολη και πρωτόγνωρη διοργάνωση. 

Έτσι λοιπόν, το event σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και έγινε η πρώτη ανακοίνωση της περιόδου αναμονής. Οι ημέρες περνούσαν και η πρόγνωση δεν φαινόταν να έρχεται. Τελευταία στιγμή όμως και συγκεκριμένα την τελευταία ημέρα της περιόδου, φαινόταν ότι η 28η Ιουλίου θα ήταν η μεγάλη ημέρα. Το 1o call δόθηκε. Αναμονή για επιβεβαίωση και πια ήταν γεγονός. Το σύστημα των δυτικών είχε φτάσει και έτσι δόθηκε το 2ο και τελευταίο call για την Παρασκευή 28 Ιουλίου.

Μέσα σε τρεις ημέρες οριστικοποιήθηκαν τα πάντα. Υποδεχθήκαμε του αθλητές έχοντας ετοιμάσει ότι ορίζει η κρητική φιλοξενία όπως δωρεάν διαμονές και βραδινές εκδηλώσεις, οι απαραίτητες άδειες από τους σχετικούς φορείς εκδόθηκαν αλλά και όλα όσα έπρεπε να οργανωθούν για τους αγώνες.

Η παραλία στα Φαλάσαρνα της Κρήτης φόρεσε τα καλά της την Παρασκευή και το Surf island, μαζί με το Playa Paraiso, υποδέχθηκαν και φιλοξένησαν διοργανωτές και αθλητές  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αν και η πρόγνωση την τελευταία στιγμή άλλαξε και έδειχνε αέρα με λάθος διεύθυνση και περισσότερη από την επιθυμητή ένταση, αυτό απλά καθυστέρησε την εκκίνηση του event για λίγη ώρα μέχρι να μετατραπούν οι συνθήκες σε αξιόλογες για την διεξαγωγή του contest.

Μέτα την άφιξη και των τελευταίων αθλητών κατευθείαν από το λιμάνι και τις εγγραφές, η επιτροπή έδωσε ένα μικρό διάστημα για warm up και αμέσως μετά δόθηκαν οι οδηγίες στους διαγωνιζομένους από τον contest director Νίκο Αθανασίου.

Το ladder περιείχε 3 γύρους και τον μεγάλο τελικό. Με δεδομένη την απουσία ύπαρξης seeding, καθώς αυτός θα ήταν ο πρώτος αγώνας Sup Surf στην Ελλάδα, ο διαχωρισμός των αθλητών έγινε με κλήρωση, γεγονός σχετικά δίκαιο αφού με τον τρόπο που θα γινόταν ο αγώνας, όλοι θα είχαν μια δεύτερη ευκαιρία.

Η κλήρωση μοίρασε τους αθλητές παραπάνω από δίκαια και το πρώτο heat βρέθηκε στο νερό με όλο το line up δικό του για 20 λεπτά.

Ο πρώτος αθλητής που έδειξε ότι δεν αστειευόταν ήταν ο Νίκος Καλατζάκης που δεν άφησε περιθώρια για την πρώτη θέση στους Αντωνακάκη και Τόντικα.

Το δεύτερο heat ήταν και το πιο κοντινό του πρώτου γύρου με τους Καραίσκο και Καδιανάκη να παλεύουν γα την απευθείας πρόκριση στον 30 γύρο. Ο Καραίσκος με καλύτερη επιλογή κύματος αλλά και χρήση του κουπιού κατάφερε να περάσει οριακά με 0,8 πόντους διαφορά, ενώ ο Γαληνάκης ακολούθησε τον Καδιανάκη στο reparcharge.

Το τρίτο heat είδε τον Μιχάλη Φαρσάρη να εντυπωσιάζει τους κριτές με τις στροφές του και την επιλογή των κυμάτων, αλλά και τον Μανώλη Μαυρομάτη να κάνει την καλύτερη εμφάνιση από αυτούς που δεν πέρασαν στο 3ο γύρο.

Το τελευταίο heat του πρώτου γύρου είχε και αυτό ξεκάθαρο φαβορί τον Γιώργο Ferbus που ξεκίνησε την μέρα πιο χαλαρά και ανέβασε ρυθμούς όσο εξελισσόταν το contest απέναντι στον local Γιάννη Σχιετάκη και τον Φραγομανωλάκη.

Ο δεύτερος γύρος ήταν αυτός της δεύτερης ευκαιρίας (reparcharge) και εδώ τα πράγματα σοβάρεψαν αφού για τους αθλητές ήταν η δεύτερη και τελευταία ευκαιρία να συνεχίσουν στο contest.

Heat 4 ατόμων και οι Αντωνακάκης και Καδιανάκης έπαιξαν μόνοι τους το παιχνίδι της πρόκρισης με κοντινά scores και την πρώτη θέση να κρίνεται στο τελευταίο κύμα χωρίς να έχει σημασία βέβαια αφού και οι 2 ήταν ήδη στο επόμενο γύρο.

Στο δεύτερο heat ο Μανώλης Μαυρομάτης κυριάρχησε συνεχίζοντας την πολύ καλή του εμφάνιση με ωραία botom turns αλλά και εντυπωσιακά  top turns ακριβώς στο lip του κύματος. Ο Γιάννης Σχιετάκης χρησιμοποιώντας την γνώση του από την παραλία επέλεξε τα πιο σωστά κύματα και ακολούθησε τον Μαυρομάτη στους Ημιτελικούς.

Η Επιτροπή αποφάσισε για τους Ημιτελικούς να δώσει ένα extra 5 λεπτό στους διαγωνιζομένους μιας και τα heat θα ήταν πάλι 4 ατόμων αλλά θα έκριναν και την τελική 4άδα του τελικού.

Ο πρώτος ημιτελικός είχε το κύμα της ημέρας από τον Νίκο Καλατζάκη που βραβεύτηκε και ξεχωριστά από την BIC SUP με το Best Wave prize με συνολικό score 9/10, ένα κύμα που πραγματικά άφησε ομόφωνα τους κριτές απόλυτα ικανοποιημένους.

Η δεύτερη θέση του τελικού συμπληρώθηκε από τον Καραίσκο που, ενώ για πάνω από το μισό heat βρέθηκε κολλημένος στο shore break σε ένα σημείο που δεν τον άφηνε να φτάσει στο Line up, τελικά κατάφερε να περάσει με τα δυο πρώτα κύματα που πήρε δείχνοντας ότι έχει αυτό που πρέπει για να βρίσκεται στον τελικό.

Στο δεύτερο ημιτελικό είχαμε το πρώτο και μοναδικό interference του contest όπου στο πρώτο κύμα ο Ferbus, ενώ ανέβηκε πρώτος ήταν σε πιο έξω θέση από τον Μαυρομάτη που ξεκίνησε αργότερα αλλά από πιο μέσα θέση και η προσπάθεια του διακόπηκε.

Βέβαια αυτό δεν εμπόδισε τον Ferbus να προκριθεί, αφού στην συνέχεια πήρε ένα πολύ καλό κύμα που το συνόδεψε με ένα άλλο πιο μέτριο και μαζί με τον Φαρσάρη που έκανε τους κριτές να σηκωθούν από τις καρέκλες τους με ένα backside cutback, συμπλήρωσαν την 4αδα του τελικού.

Η ώρα του τελικού είχε φτάσει και μετά το απαραίτητο διάλειμμα η επιτροπή όρισε τον χρόνο στα 30 λεπτά και οι αθλητές  μπήκαν στο νερό εμφανώς πιο αγχωμένοι.

Ο τελικός είδε τις συνθήκες να περιορίζονται λίγο αλλά και ίσως το μεγαλύτερο set της ημέρας που έπιασε όλους τους αθλητές πιο μέσα στο line up από όσο έπρεπε.

Ο Καλατζάκης δεν βρήκε τον ρυθμό του καθώς δεν του βγήκαν κάποια ρίσκα που πήρε ενώ επέλεξε αρκετά κύματα και η απόδοση του έπεσε σε σχέση με τα προηγούμενα heat.

Ο Μιχάλης Φαρσάρης ξεκίνησε καλά στα κύματα αλλά είχε μια δυσκολία στο τελείωμα τους και έμεινε προσκολλημένος στο δεξί break που ίσως του στοίχισε κάποια καλά backside κύματα και έδωσε μάχη με τον Καλατζάκη για την δεύτερη θέση που κρίθηκε μόλις για 0,3!

Ο μεγάλος νικητής του τελικού ήταν ο Γιώργος Ferbus που κατάφερε να βρει τα κύματα που έψαχνε και με ένα από αυτά που ρίσκαρε αρκετά χτυπώντας το lip ακριβώς την τελευταία στιγμή πριν κλείσει,  επιβραβεύτηκε από τους κριτές αρκετά για να κάνει την διαφορά.

Ο Θάνος Καραίσκος έκανε την καλύτερη του εμφάνιση στον τελικό που όμως δεν ήταν αρκετή για να τον φέρει στο βάθρο και κατέληξε στην 4η θέση.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε στις 16:00 και αμέσως ακολούθησαν οι απονομές από τον Δήμαρχο Κισσάμου κο Θεόδωρο Σταθάκη, την πρόεδρο του Δημιουργικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Κατοίκων Πλατάνου «Η Ενότητα» κα Κατερίνα Νικολακάκη, τον Λιμενοσταθμάρχη Κισσάμου κο Νικολόπουλο Παναγιώτη ενώ την απονομή του Best Wave Prize έκανε ο Νίκος Αθανασίου – υπεύθυνος αθλητικού τμήματος του WBSF.

Την τελετή απονομών έκλεισε ο Dave Reed Race director του UK Pro Surf Tour και head judge του event που έκανε ένα ταξίδι αστραπή για τους αγώνες και μας τίμησε με την παρουσία του αλλά και τις γνώσεις του.

Η πρώτη αυτή έκδοση του Sup Style Challenge έθεσε τις βάσεις για την συνέχεια για το άθλημα του sup surf στο WBSF και σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια…

Ευχαριστούμε όλους μέσα από την καρδιά μας!

Σύντομα θα αναρτηθούν φωτογραφίες και το βίντεο του αγώνα.

Αναζητήστε νέα και posts στο #supstylechallenge

Τελικά αποτελέσματα αγώνων

1oς Γιώργος Ferbus
2ος Μιχάλης Φαρσάρης
3ος Νίκος  Καλατζάκης
4ος Θάνος Καραίσκος

5ος Μάνος Μαυρομάτης
5ος Γιάννης Σχιετάκης
5ος Σταύρος Καδιανάκης
5ος Κωνσταντίνος Αντωνακάκης

9ος Παρασκευάς Τζώρτζης
9ος Νίκος Φραγκομανωλάκης
9ος Θάνος Τόντικας
9ος Άγγελος Γαληνάκης